Volta pel barranc d'Asnar i pujada a la Mola

Quan t'apropes al poble de Vilafranca venint d'Ares o Morella per la carretera CV-15, potser el paisatge de moles i pedra, no resulte suggeridor. Tosc i aparentment sec, no crida l'atenció al viatger motoritzat. Però amb aquesta ruta que vos presentem, vorem com mai les coses són allò que pareixen, i menys des d'un vehicle a motor.

la Mola, amb tota la seua aparent cruesa

















Vilafranca és un terme poc conegut, amb poc de nom potser per les planes litorals valencianes, potser eclipsada pel caràcter monumental de Morella.
Amb aquesta passejada vos convidem a conèixer el sud de la comarca dels Ports, que ben separada pel riu Montlleó del conjunt orogràfic del Penyagolosa, res pot envejar a aquesta mítica zona de l'excursionisme. Paisatge de moles i altiplans amb barrancs frondosos al nord del terme, i boscos i grans elevacions al sud. Aquesta dualitat la trobarem a pocs llocs en tant poc espai.

A la cota més baixa de la ruta,
ens sorprèn la frondositat del barranc del molí Pitarch


















La ruta que hui farem, ens endinsarà en aquest món de moles i altiplans, i descobrirem que cada detall té el seu encant.

PEIRÓ SANT ISIDRE-BARRANC D'ASNAR-BARRANC MOLÍ DE PITARCH-LA MOLA 

Deixarem el cotxe a la vora de la carretera i del peiró de Sant Isidre. Caminant entre parets, farem cap al mas de Torre Barreda, on creuarem el barranc d'Asnar amb els seus boscos de roures i carrasques, per tal d'arribar al mateix mas d'Asnar. Allí mateix, no ens podrem perdre el roure que emergeix de la mateixa roca, desafiant les pròpies lleis de la natura.

Saludarem amigablement als masovers del mas d'Asnar si s'escau, i seguirem ruta per a deixar-nos meravellar de nou amb un roure de dimensions corprenedores a la vora del mas de l'Escolano.
Continuarem el camí per arribar al punt més baix del nostre viatge, on podem aprofitar per fer un mos pel frondós barranc del Molí Pitarch i carregar energies abans de començar l'ascens.
Una vegada salvat el primer escaló de la Mola, deixat enrere el mas del Peregrí, comencem una de les ascensions més impressionants, tot passant per la font de Torre Barreda on ja, les seues vistes, ens deixen bocabadats. Què direm del que ens trobarem al cap damunt de la Mola?

les vistes des de la font de Torre Barreda ja avisen...

Direm poc, la crestejarem i gaudirem en silenci d'un espectacle únic a més de 1.200 metres d'altitud, inimaginable quan començàvem la ruta i la Mola se'ns presentava tosca i eixuta.

i des del cim de la Mola, ens acomiadem de vosaltres
Salut... i país!

  • Distància: 12 km
  • Desnivell: 450 m
  • Temps: 4h 15'
  • Dificultat: MITJANA-BAIXA
  • Ruta: CIRCULAR





FRAGMENT DEL MAPA "Vilafranca" a la llum a l'agost 2013






No hay comentarios:

Publicar un comentario